109. Det sista avsnittet
Vi är framme vid slutet. Efter nästan hundrafemtio program och tio års samarbete är det dags att sätta punkt. Det här är det sista programmet.
108. Aristoteles
Han är en av filosofihistoriens giganter, den store grekiske tänkaren som under medeltiden kort och gott gick under namnet Filosofen. För kanske har ingen annan haft större inflytande på den…
107. Pythagoras
Det sägs att han alltid gick klädd i vita tyger, att han bar en gyllene krans på sitt huvud och att hans gestalt sken av ett sällsamt ljus. Från ön…
106. Stoikerna
De är idag mest kända för ett så kallat stoiskt levnadssätt, att inte beröras av motgångar, att stå stadigt vad som än händer. Men denna filosofiska rörelse har rötter så…
105. Mitt i kosmos
Efter två djuplodande program om grekisk mytologi stannar vi nu upp ett ögonblick för att reflektera över några spår som förekommit i de två senaste avsnitten. Det handlar om vad…
104. Grekisk mytologi: Kriget mot titanerna
Före människans tid utkämpades ett fruktansvärt krig. Här fanns den ljusaste godhet och den största ondskan. Det låter förstås som en saga, tagen ur antikens djupa historia. Men tänk om…
103. Grekisk mytologi: Urhistorien
Vi har lärt oss att det är en saga, men tänk om de gamla grekernas skapelseberättelse döljer oanade sanningar? I veckans avsnitt försöker vi hitta de dolda budskapen i den…
102. Herakleitos
Nutida idéhistoriker kallar ofta hans texter för dunkla och svåra. Men kanske handlar det bara om att något helt centralt tappats bort sedan denne gamle filosof var verksam? Något som…
101. Platon
I vår serie om antiken inleder vi med en av idéhistoriens viktigaste tänkare. Det brukar till och med sägas att hela den västerländska filosofin består av fotnoter till Platon. Så…
100. Antiken
Vi fyller hundra! Sedan starten våren 2015 har det faktiskt blivit så många program. Det firar vi med en nysatsning! Vi kommer i ett antal avsnitt framöver beröra den antika…
99. Barnen
De är vår framtid. De är på så sätt också vårt största hopp. Men hur ska vi göra för att ta tillvara på den andliga öppenhet som barn så naturligt…
98. Eld
Sedan människans urtid finns den där som en följeslagare. Elden, som både lyser upp och förtär. I elden gömmer sig många sanningar. Det är andens väsen, det är drakarnas kraft…
97. Livsuppgift
Vi får ofta lära oss att livet är utan djupare mening. Och finns det någon mening är det upp till oss att skapa den själva. Men tänk om livet döljer…
96. Konsten
Vilka maktanspråk döljer sig bakom konstens yta? Vilka förtryck göms i kulturens vindlande strömningar? Vi lever verkligen i misstänksamhetens tid. Men tänk om det finns en annan berättelse om konsten?…
95. Vatten
Det handlar om det levande vattnet – vattnet i våra kroppar, i våra celler, i världshaven och i glaciärerna. Men vattnet bär också på egenskaper som fram tills nu varit…
94. Jorden
En ensam blå planet mitt ute i universums oändliga tomhet. Ett litet sandkorn i utkanten av galaxens enorma storhet. Men tänk om vi egentligen inte är i periferin? Tänk om…
93. Den mystiska tiden
Den är egentligen vårt kanske största mysterium. Tiden. Mätbar, men outgrundlig. En gång var tiden något som bestämdes av naturens cykler och växlingar. Idag kontrolleras vi av den artificiella klocktiden….
92. Det viktigaste i livet
Vi lever i en tid då många upplever att livet är utan mening. Människan finns till av en slump, och är ett djur bland andra djur. Men tänk om det…
91. Helbrägdagörelse
I alla kulturer och i alla tider har det funnits berättelser om människor med märkliga krafter. Det handlar om helande, och de som har förmågan att hela. Men det är…
90. Kärlek
Ordet känns kanske uttjatat ibland, ändå är det just kärleken i dess djupaste form som binder alla gemenskaper samman. I veckans program pratar vi om hur en andlig gemenskap kan…
89. Det levande
Att gå från sömn till vakenhet. Att plötsligt känna livet i sig, att se vårens lövsprickning och ljuset som återvänder. Alla vet nog hur det är att verkligen känna sig levande….
88. Den smala vägen
Det finns en väg som leder till livet, men vägen är smal och det är få som finner den. Det här avsnittet handlar om den vägen. Den som omnämns av…
87. Jakten på Atlantis
Det går en viskning över världen. Det är något som inte stämmer när det kommer till vår allra tidigaste historia. De gamla myterna ses inte längre som sagor, utan här…
86. Sanning
Berättelsen om kristendomens mystiska förflutna avslutas med det här avsnittet. Och nästa program kommer behandla ett helt annat ämne. Men innan dess tar vi oss an den största frågan av…
85. Religion
Vi är framme vid kulmen för berättelsen om de tidiga kristna, en kortare serie program som nu går mot sitt slut. Det handlar om vad som sker när tron blir…
84. Gnostikerna
Under många hundra år var deras märkliga läror i princip bortglömda. Men så gjordes ett märkligt fynd i den egyptiska öknen år 1945. Det var en samling texter författade av…
83. Paulus
Han är den store förkunnaren som gjorde att kristendomen så snabbt kunde spridas i den antika världen. Den sällsamme aposteln, han som först förföljde Jesus lärjungar för att sedan bli…
82. Paradiset
En plats där allting är i balans. Ett tillstånd där den djupaste frid råder. Men ligger paradiset bakom, eller framför oss? Eller kanske både och? Och svårast av allt –…
81. De första kristna
De var förföljda, de var rädda och trängda. Men så hände något bland människorna som hade vandrat med Jesus under flera år. Kanske ett mirakel, kanske något annat. I veckans…
80. Andens boning
Vi inleder nu en serie program som handlar om de hemliga kristna, människor från olika tider och olika trosinriktningar som alla samlas vid en och samma källa. I dagens avsnitt…
79. Kyrkan
Det är snart tio år sedan som vårt samarbete inleddes under en sen natt i en villa i Höör. Det var ett samtal om Jesus och kristendomen. Den ene som…
78. Fåglarna
Fåglarna under himlen, så fria de är. Fåglarna, som att de kom från en annan värld. Som symbol är fågeln urgammal, och utgör en viktig beståndsdel i de gamla mysterierna….
77. Frihet
Vi lever i en tid där ord som värderingar och värdegrund nämns gång på gång. Men vad betyder de egentligen? Och varför mister just termen värderingar ofta sin radikalitet trots…
76. Kontroll
På vilket sätt hänger en jordbruksreform i slutet av 1700-talet ihop med en allt hårdare samtid där det mänskliga ständigt kommer i kläm? Det handlar i grund och botten om…
75. Jung
Han brukar ofta omtalas som en av 1900-talets viktigaste tänkare inom allt från psykologi till mytologi. Han var Freuds lärjunge som bröt med sin mästare och skapade en helt egen…
74. Gud
Tre bokstäver. Ett av språkets mest laddade ord, både missförstått och utnyttjat under människans historia. Vad menar vi när vi säger Gud? En person? Ett väsen? Eller något bortom språket…
73. Heliga dårar
Utifrån den märkliga 1800-talsskriften “En rysk pilgrims berättelse” undersöker vi sambandet mellan helighet och dårskap. Allt är inte vad det synes vara, och ibland uppträder den andlige mästaren förklädd. I…
72. Georg Gurdjieff
Mycket lite är känt om hans bakgrund, men det sägs att han föddes i Georgien någon gång i slutet av 1800-talet. Efter Moskva och Istanbul hamnade han till slut i…
71. Nazisterna och det ockulta
Det verkade länge som en helt galen tanke, skapad av fantasifulla romanförfattare eller vilda hobbyhistoriker. Men fler och fler seriösa forskare menar nu att det finns ett samband mellan nazisterna…